ONTARGET BLOG

Bátorság vagy figyelmesség?

Mi kell a valódi nyer-nyer egyezséghez? Ügyfelemmel arról beszélgettünk a minap: mi akadályozza őt abban, hogy nyer-nyerben gondolkodjon, hogy valódi nyer-nyer egyezségeket kössön. Mi a nyer-nyer gondolkodás lényege? Nyer-nyerben egyaránt figyelek arra, hogy az együttműködés számomra és a másik számára is előnyös legyen, sőt, aktívan törekszem arra, hogy a neki is meglegyen a nyeresége. Hosszú távú és kölcsönösen előnyös együttműködés […]

Mi kell a valódi nyer-nyer egyezséghez?

Ügyfelemmel arról beszélgettünk a minap: mi akadályozza őt abban, hogy nyer-nyerben gondolkodjon, hogy valódi nyer-nyer egyezségeket kössön.

Mi a nyer-nyer gondolkodás lényege?

Nyer-nyerben egyaránt figyelek arra, hogy az együttműködés számomra és a másik számára is előnyös legyen, sőt, aktívan törekszem arra, hogy a neki is meglegyen a nyeresége. Hosszú távú és kölcsönösen előnyös együttműködés leginkább nyer-nyer gondolkodás segítségével tud megvalósulni. Lehetséges azonban másfajta gondolkodásmód is.

Gondolkodhatok „nyer-veszítben”. Ekkor az gondolom, annak érdekében, hogy én nyerjek, a másiknak szükségszerűen veszítenie kell. Ekkor rövid távon ugyan nyerhetek, ám erősen kérdéses, hogy a másik nem csak arra vár-e, hogy „visszaadja” nekem vagy kerülni fogja a velem való együttműködést.

A „veszít-nyerben” gondolkodók inkább feladják a saját céljukat, megkímélve magukat a kellemetlen konfrontációtól vagy, hogy megőrizzék a kapcsolat látszólagos harmóniáját.

Veszít-veszít szituációban egyikünk sem éri el az együttműködésben rejlő lehetőséget, sőt mindketten kárt, veszteséget szenvedünk.

Létezik még az a gyakran látott gondolkodásmód, amit egyszerűen csak „nyer”-nek hívunk, amikor nem igazán érdekel, hogy a másik nyer vagy veszít egészen addig, amíg én nyerek. Sokan tévesen vélik magukról, hogy ők „nyer-nyerben” gondolkodnak. Ha nem tesznek aktívan semmit azért, hogy a másik is nyerjen, akkor igazából „nyer” gondolkodásmódban a saját nyereségükre koncentrálnak.

Hogyan ad ennél többet a nyer-nyer?

Nyer-nyerben felelősséget vállalok mindkettőnk nyereségéért. Nekem ugyanolyan fontos a másik nyeresége, hiszen akkor lesz kedve, motivációja velem együtt dolgozni, sportolni vagy játszani. Kollégákkal, fontos ügyfelekkel vagy akár beszállítókkal nem lehetséges hosszú távú hatékony együttműködés nyer-nyer gondolkodás nélkül.

A nyer-nyer legmagasabb szintje, amikor csakis akkor kezdek bele vagy folytatok egy együttműködést, ha mindketten egyértelműen látjuk a kölcsönös nyereséget. Ez a „nyer-nyer vagy nincs üzlet” szemlélet.

Az életben vannak valódi versenyhelyzetek, amikor az egyik fél nyerése nem valósulhat meg a másik veresége nélkül. Ilyen például a versenysport. Azonban még ekkor is gyakran behozható egy olyan elem a képbe, amitől a másik is motivált maradhat az együttműködésre. A versenysportban ilyen elem a szabályok betartása vagy a fair play.

Mi szükséges a nyer-nyer kialakításához?

A bátorság és figyelmesség egyensúlya.

Bátorság a saját igényeimet képviselni.  Őszintén és egyértelműen ki merjem fejezni, képviselni, hogy mi számomra a „nyer”.

Figyelmesség a másik igényeinek megértésére. Legyen türelmem meghallani és megérteni, hogy mire van a másiknak szüksége ahhoz, hogy ő is “nyerjen”. Fontos, hogy ne érezzem veszélyeztetve a saját igényeimet, mert másiknak esetleg az enyémtől eltérőek vannak.

Akikben a bártorság erősebb, azoknak többnyire könnyedén megy a saját igényeik kifejezése, de gyakran kevéssé hallják meg a másikét. Néha mintha nem is érdekelné őket, még akkor sem, amikor együttműködésre  törekednek. A hosszú távú kapcsolatok érdekében nekik a figyelmességüket érdemes erősíteni és eszközöket szerezniük a másik őszinte megértéséhez.

A figyelmességben erőseknek a másik igényeinek megértésével kezdődik bármilyen együttműködés.  Ugyanakkor nekik nehezebb kifejteniük igényeiket, közülük sokan érzik magukat hamar vesztesnek. Arra van szükségük, hogy megerősödjön bennük a bátorság és legyen eszközük kifejezni a saját igényüket.

Önben melyik az erősebb? A bátorság vagy a figyelmesség? Ez hogyan hat az Ön hosszú távú együttműködéseire?

Forduljon hozzánk, ha úgy érzi tudunk segíteni abban, hogy eredményesebb hosszú távú kapcsolatokat alakítson ki!